Chat with us, powered by LiveChat

W przypadku, gdy eksperci zdiagnozują u nas nietolerancję glutenu, wysoce prawdopodobne jest, że będziemy musieli ze swojej diety wyeliminować znaczną część produktów, do których regularnego spożywania przywykliśmy. Nie jest to jednakże żaden problem, co postaramy się udowodnić w ramach niniejszego artykułu, którego głównym zadaniem jest pomoc wszystkim osobom, które zadają sobie pytanie: „Co zamiast glutenu?”. Okazuje się bowiem, że wybór jest przeogromny!

Czym zastąpić można gluten w diecie?

Zacznijmy od nabiału, a mianowicie mleka. Jak doskonale wiadomo, w swojej tradycyjnej formie zawiera on znaczne ilości substancji mogącej prowadzić do nietolerancji i problemów metabolicznych. Na szczęście jednakże na półkach rodzimych sklepów możemy znaleźć takie zamienniki jak mleko migdałowe, kokosowe, czy ryżowe. Nie tylko są one produktami niezwykle smacznymi, ale i ich spożywanie nie powinno się wiązać z jakimkolwiek dyskomfortem. Uwielbiane przez wielu masło również posiada rozliczne alternatywy, chociażby w formie oleju kokosowego, margaryny, czy oliwy z oliwek. Szczególnie ta ostatnia jest niezwykle zdrowa i możemy jej używać także do smażenia zamiast oleju oraz do doprawiania sałatek, dzięki czemu nasze potrawy zyskają wyjątkowy posmak, a dodatkowo będą bardziej lekkostrawne. Czym zastąpić z kolei stosowaną przede wszystkim do przygotowywania wypieków mąkę pszenną lub żytnią? Warto w sklepach ze zdrową żywnością zapytać o mąkę gryczaną, ryżową oraz sojową, a następnie spróbować która z nich w najpełniejszym stopniu trafi w nasze gusta.

Wiele osób zdaje się zapominać, że szkodliwy gluten znajdować się może także w zjadanych na co dzień słodyczach. Jeżeli uwielbiamy wszelkiej maści smakołyki, zrezygnujmy z tych przygotowywanych na bazie mleka krowiego, a zamiast nich wybierajmy orzechy, migdały, sezam, miód, czy w końcu bezglutenową czekoladę gorzką. Sięgnąć możemy także po pozbawione glutenu cukierki dostępne w niektórych sklepach oferujących zdrową żywność – zapewniamy, że pomimo faktu, iż powstają one na bazie nietypowych składników, to w dalszym ciągu są pyszne oraz odpowiednio słodkie! W obecnych czasach wybór produktów spożywczych jest wręcz przeogromny, a więc każdy z nas z całą pewnością znajdzie coś dla siebie!

www.testnaalergie.pl