Alergia czy nietolerancja?

Różnica między alergiami a nietolerancją jest prosta.

Wrażliwość, Nietolerancja czy Alergia? Co musisz wiedzieć.

Nietolerancja polega na tym, że organizm reaguje negatywnie, gdy jest narażony na niektóre substancje. Nie należy tego mylić z alergią, która jest bardziej poważną reakcją i ma tendencję do występowania przez całe życie.

Co to jest nietolerancja?

Nietolerancja to brak zdolności organizmu do prawidłowego strawienia danego przedmiotu, zarówno w przypadku nietolerancji pokarmowej jak i czynników środowiskowych (nietolerancji nieżywnościowej). Nietolerancje mogą wystąpić z kilku powodów, dwa najczęstsze:

  • Badanemu organizmowi brakuje niezbędnych enzymów trawiennych dla określonej żywności i dlatego nie może strawić tego produktu w prawidłowy sposób lub skutecznie przyjmować składniki odżywcze. Czułość wynikająca z nadmiernej konsumpcji lub nadmiernej ekspozycji.
  • Wiele objawów jest wynikiem wrażliwości na daną substancję. Czułość może wystąpić z powodu nadmiernej konsumpcji lub nadmiernego występowania czynnika.

Aby dowiedzieć się, czy masz nietolerancję lub wrażliwość na artykuł żywnościowy lub nieżywnościowy, możesz dziś kupić nasz test.

Dowiedz się, czy masz nietolerancję lub wrażliwość na artykuł żywnościowy lub nieżywnościowy.

ZACZNIJMY

Alergia czy nietorerancja. Gdzie jest różnica?

Różnica między alergiami a nietolerancją jest prosta; W większości przypadków alergie są głównie dziedziczone, na całe życie. Wiele dzieci i niemowląt cierpi na alergie na orzechy korzeniowe, orzeszki ziemne, jajka i nabiał. Jednak mija dużo czasu, nim wyrosną z tych alergii dzieciństwa. Nietolerancja za to nie zmienia się w zależności od diety i stylu życia. Możesz pracować nad nietolerancją, aby ją zmniejszyć, a nawet wyeliminować.

Wykrywanie alergii

Alergie są wykrywane przez pomiar liczby IgG we krwi, ponieważ są to specyficzne komórki krwi, które pomagają zwalczać alergie. Jeśli masz uczulenie na konkretną żywność lub artykuł nieżywnościowy, twoje ciało zacznie reagować w momencie kontaktu z nim.

Częste reakcje alergiczne mogą obejmować miejscowe obrzęki (tj. Gardła lub języka), wysypkę lub trudności w oddychaniu. Jednymi z najczęstszych przyczyn są: orzeszki ziemne, skorupiaki, jajka i soja.

Dla porównania, nietolerancja nie jest tak poważna i natychmiastowa, jak alergia. Objawy te pojawiają się stopniowo, najczęściej od 30 minut do 48 godzin. Objawy takie jak bóle głowy, wzdęcia, miejscowy świąd lub podrażnienia skóry takie jak wyprysk, nadmierna produkcja śluzu, nadmierne gazy, biegunka i zmęczenie.

Rozpoznanie alergii

Najczęstszą metodą diagnozowania alergii jest prosty test krwi, zazwyczaj testujący poziom IgE lub IgG we krwi. Alergie IgE to bezpośrednie reakcje na obcą substancję, która weszła do organizmu. Te obce substancje mogą pochodzić z pożywienia lub z inhalacji. Alergie typu IgE mogą powodować bardzo poważne objawy, takie jak trudności w oddychaniu, obrzęk i pokrzywka. W jeszcze poważniejszych przypadkach reakcje IgE mogą prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Alergie typu IgG pokarmowe są na ogół mniej nasilone niż alergie pokarmowe IgE i typowe objawy mogą obejmować: Bóle głowy i nudności, drgawki i nadaktywność. Mogą wystąpić po godzinach, a nawet dniach po spożyciu niepożądanego jedzenia. Stopień i nasilenie objawów różnią się w zależności od genetycznego wyglądu osobnika. Alergie IgG czyli pokarmowe, są ogólnie leczone przez usuwanie czynników z diety i wspomaganie trawienia probiotykami.

Niestety, w tej chwili nie testujemy alergii, tylko nietolerancję.
Jeśli masz jakieś pytania dotyczące naszych badań, śmiało pytaj nas na czacie online – z chęcią porozmawiamy!

Dowiedz się więcej o naszych testach. Zamów już dziś.

ZAMÓW TERAZ