Chat with us, powered by LiveChat

Jak wynika z przeprowadzonych wywiadów oraz ankiet, osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu najbardziej brakuje smaku tradycyjnie wypiekanego chleba. Nawet jeżeli od czasu do czasu skuszą się one choćby na kromkę tego wonnego i pysznego smakołyku, przepłacają to poważnymi problemami trawiennymi oraz ogólnym pogorszeniem samopoczucia. To właśnie z myślą o nich powstał niniejszy wpis, w ramach którego zaprezentujemy jaki chleb nie ma glutenu, dzięki czemu będzie można go spożywać w niemalże nieograniczonych ilościach bez ryzyka wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych.

Jeżeli chcemy cieszyć się smakiem pieczywa, powinniśmy przede wszystkim sięgać po te, które powstaje na bazie mąk innych niż pszenna oraz żytnia. Szczególnie polecamy wypieki kukurydziane, jaglane oraz ryżowe. Początkowo ich smak może nam się wydawać nieco nietypowy, jednak po wprowadzeniu ich na stałe do naszej codziennej diety z całą pewnością szybko się w nich rozsmakujemy, a dodatkowo zapomnimy o jakichkolwiek problemach zdrowotnych, które wiązałyby się z konsumpcją chleba tradycyjnego.

Coraz większą popularnością w Polsce cieszy się także pieczywo orkiszowe, kokosowe oraz powstające z prosa. Mimo, że znajdziemy je jedynie w niektórych piekarniach, a dodatkowo jego cena jest zauważalnie wyższa od produktów standardowych, to od czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę ekstrawagancji i spróbować wypieku o wyjątkowym smaku i niepowtarzalnym aromacie.

Jak więc doskonale widać, świat wypieków nie kończy się na chlebie pszennym i żytnim – w wielu punktach sprzedaży natrafić możemy bowiem na całe spektrum innych produktów, które niekiedy dodatkowo wzbogacane są bakaliami, owocami, czy aromatycznymi ziołami. Będzie to idealna uczta nie tylko dla osób lubujących się w niecodziennych smakołykach, ale także dla tych, które zmagają się z nietolerancją glutenu i chciałyby nieco urozmaicić swoje codzienne menu. Wszystkie nadmienione rodzaje chleba doskonale nadadzą się bowiem na kanapki, do przygotowania przepysznych tostów, a także do spożywania bez jakichkolwiek dodatków w formie zdrowej i nietuczącej przekąski. Wybór jest wręcz przeogromny…musimy jedynie wyjść ze swojej strefy komfortu!

www.testnaalergie.pl