Blog
Najnowsze informacje o firmie, tematy branżowe i zdrowe porady.Jaki wybór w kwestii pieczywa mają osoby cierpiące na nietolerancję glutenu?
Chleb od wieków stanowił bazę zarówno polskiej jak i słowiańskiej diety, głównie z uwagi na fakt, że doskonale zaspokajał on głód, dawał energię na cały dzień pracy, a także zawierał niezbędne składniki potrzebne organizmowi do dalszego rozwoju. Niestety jednak, z...
czytaj dalejNietolerancja glutenu a dieta
Zapewne niejeden i niejedna z nas zmaga się z różnorakimi nietolerancjami pokarmowymi, czy to spowodowanymi uwarunkowaniami genetycznymi, czy też problemami zdrowotnymi uniemożliwiającymi naszemu organizmowi przyswojenie niektórych składników diety. Jeżeli nie...
czytaj dalejDlaczego warto zrobić test nietolerancji pokarmowej
Jak alarmują naukowcy, nawet 90 % wszystkich mieszkańców Europy może zmagać się z nietolerancją na określone typy pożywienia. W większości przypadków jest to spowodowane preferencjami genetycznymi lub niedoborem/nadmiarem danego rodzaju pokarmu w dzieciństwie. Co...
czytaj dalejCzym zastąpić chleb tradycyjny?
Na przestrzeni ostatnich lat lawinowo rośnie liczba Polaków zmagających się z nietolerancją glutenu. Po spożyciu jakiegokolwiek posiłku zawierającego rzeczony składnik skarżą się oni na dyskomfort, problemy trawienne oraz ogólne złe samopoczucie. Jak wykazały badania...
czytaj dalejCzy chleb bez glutenu może być smaczny?
Z racji na wielowiekową tradycję oraz specyficzne gusta kulinarne, Polacy – zarówno w kraju jak i za granicą – po prostu nie wyobrażają sobie codziennej diety bez dodatku chleba. Nie powinno to dziwić, bowiem jest to wypiek niezwykle smaczny, pożywny, a także będący...
czytaj dalejMetody identyfikacji nietolerancji pokarmowych
Utrzymujące się przez dłuższy okres czasu problemy zdrowotne mogą bardzo negatywnie odbić się na naszym samopoczuciu oraz utrudnić codzienne funkcjonowanie. Co jednak w sytuacji, gdy nie jesteśmy w stanie określić co jest ich przyczyną, natomiast zauważamy u siebie...
czytaj dalej